GasHelder is meer dan het uitdelen van een rekenblad. Dit is de aanzet van een praktijkonderzoek dat meer inzicht moet geven in de besparingsmogelijkheden in een woonhuis. Te beginnen bij het waterzijdig inregelen, want dat is nou eenmaal de corebusiness van CV Tuning.
Klimaatverandering krijgt steeds meer aandacht. Vooral de vervuiling met CO2 baart de hele wereld zorgen. Vooral het gevolg daarvan, de opwarming van de aarde. Ons Nederlanders gaat het dan vooral om de zeespiegelstijging en de bedreiging van allerlei ongedierte dat in ons land ineens een warme biotoop vindt.
We denken de oplossing te vinden in het terugdringen van het gas- en kolengebruik, en elektrificering van onze maatschappij. Zelfs als hier meer energie voor nodig is, zoals bij de invoering van de elektrische auto, en de waterstof verwarming, kiezen we voor deze weg. De idee dat de hulpbronnen en grondstoffen een keer opraken, komt nauwelijks bij ons op.
Toch zou dat laatste wel eens een groter probleem kunnen zijn. Vooral geopolitiek. Rusland en China zullen hulpbronnen zien als middel om macht te verwerven over de rest van de wereld, en omdat wij niet zonder kunnen, lijkt succes gegarandeerd. Zon- en windenergie zullen onvoldoende tegengas geven, al was het maar omdat we daar niet echt open voor staan. Het enige echte bestrijdingsmiddel is minderen. Een lager energiegebruik zorgt voor minder behoefte aan kolen en gas, en laat tegelijkertijd de hoeveelheid CO2 in de lucht dalen. Eigenlijk weten we dat allemaal. De fabrikanten maken van dat bewustzijn handig gebruik door veelvuldig te adverteren met het woord besparing. Veelal ten onrechte.
De verwarming branche is er een sprekend voorbeeld van. De invoering van de weersafhankelijke regeling, thermostaatkraan, vloerverwarming, zoneregeling, et cetera, het zou allemaal besparen, maar de werkelijkheid is dat het enorme hoeveelheden gas gekost heeft. En kost trouwens. Ongetwijfeld een bewering, die bij sommigen de wenkbrauwen doet fronsen. Welnu, soms functioneren deze vernieuwingen voortreffelijk, maar in de meeste gevallen niet. Het is een stellingname die discussie zal uitlokken, maar veel verder dan een welles-nietes discussie zal het wel niet komen.
Vandaar GasHelder. Daarmee kan iedereen de gevolgen voor het gas - of warmteverbruik meten, na dat hij een energiemaatregel genomen heeft. Dat gaat veel verder dan het inregelen alleen. Ook het gevolg van vloer -, dak- en glasisolatie kan zichtbaar gemaakt worden. De enige vereiste is om op de juiste momenten de meterstand op te nemen. Een goede meterstandenregistratie van veel gebruikers, zal betrouwbare praktijkinformatie opleveren over het besparingspotentieel van een energiemaatregelen. Wanneer die registratie naar ons toegestuurd wordt, zullen wij deze geheel anoniem verwerken. GasHelder zal elke zomer die resultaten presenteren.